De gebiedsontsluitingsweg 30: revolutie of nieuwe wijn in oude zakken?

De discussie over moeilijk te categoriseren wegen is van alle tijden. ‘Vroeger’ spraken we over ‘grijze wegen’. Niet vanwege de kleur van het asfalt, maar om aan te geven dat sommige wegen in een ‘grijs’ gebied vallen, wegen die zowel een verkeers- als ook een verblijfsfunctie hebben. De GOW30 zie ik ook als zo’n weg. Leuk op papier, maar lastig in de praktijk. De ontwerprichtlijnen liggen nog niet vast. CROW publiceerde in 2023 ‘voorlopige inrichtingskenmerken’. Hieruit valt op te maken dat de wegen vrij breed en ín de voorrang blijven, waarschijnlijk niet veel snelheidsremmende maatregelen hebben en dat er tenminste fietsstroken aanwezig zijn. Zeg nou zelf: wie gaat er, zonder adequate handhaving, écht 30 km/uur rijden op deze wegen?

Begrijp me niet verkeerd. Ik ben groot voorstander van het invoeren van 30 km/uur als standaard snelheidslimiet binnen de bebouwde kom. Om de eenvoudige reden dat een auto die 50 km/u rijdt pas begint met remmen op het moment dat een auto die 30 km/u rijdt al stilstaat. Het is gewoon veiliger, maar lukt het ons om de GOW30 zó in te richten dat er 30 km/uur wordt ‘afgedwongen’? Ik denk het niet. Dat lukt ons in gewone 30-straten (erftoegangswegen) vaak al niet.

Ik moest terugdenken aan de tijd dat ik bij de gemeente Delft werkte. Al 20 jaar geleden, (wat vliegt de tijd!) schreef ik samen met collega’s Jan Nederveen en Irene de Groot een paper voor het Colloquium Vervoersplanologisch Speurwerk (CVS) over ‘de vierde weg(categorie)’. We hadden in Delft destijds de ‘wijkontsluitingsweg’ geïntroduceerd. Het verschil met de GOW30 was vooral de snelheidslimiet, die in Delft 50 km/uur bleef. We richtten de weg alleen zo in dat het best lastig was om 50 km/uur te rijden; door een iets te smal profiel, een rammelstrook in het midden en verhoogde oversteekplaatsen en kruispunten. Het resultaat: het verkeer ging gemiddeld ongeveer 40 km/uur rijden en de snelheidsovertredingen daalden drastisch. Vandaag de dag liggen de Ruys de Beerenbrouckstraat en de Krakeelpolderweg er nog ongewijzigd bij. Ik reed er laatst nog overheen, keurig met 40 km/uur, en dacht: “wauw, dit werkt gewoon”.

Terug naar de GOW30. Gaat het nou echt om die snelheidslimiet of gewoon om onze doelstelling om het verkeer veiliger te maken? Ik denk dat laatste. Samen met mijn team werken we op dit moment aan een plan van aanpak voor de monitoring van de GOW30 in Rotterdam. Ik ben uiteraard benieuwd naar de resultaten en ik verwacht (en hoop) op een daling van de snelheid en daarmee een veiliger en leefbaarder stad, zonder dat dit ten koste gaat van de doorstroming. Langzaam rijden gaat sneller? We gaan het zien. Met de bewustwording dat 30 km/uur de standaard moet zijn binnen de bebouwde kom, is volgens mij de belangrijkste winst al geboekt. Ben ik daarmee voorstander van de GOW30? Absoluut! Jij toch ook?

Column van Arjan Breider

Speelt binnen jouw gemeente ook de discussie over GOW30 en het verbeteren van de verkeersveiligheid? Hart voor Verkeer denkt graag met je mee. Neem contact op met Arjan Breider om de mogelijkheden samen te verkennen:
06-40206898 of arjan@hartvoorverkeer.nl