In opdracht van Mobypeople kreeg Hart voor Verkeer de taak om een monitoringsplan op te stellen voor de ‘Aanpak 30km/u’ van de gemeente Rotterdam. Aanpak 30km/u is een project dat gericht is op het verbeteren van de verkeersveiligheid en de leefbaarheid in Rotterdam. Het plan houdt in dat de snelheidslimiet op 115 straten verlaagd wordt naar 30 km/u en dat daarbij deze straten omgevormd worden tot gebiedsontsluitingswegen 30 (GOW30).
Naast de snelheidsverlaging zouden er nieuwe wegmarkeringen, fietsstroken, drempels en verkeersborden worden geplaatst om de veranderingen duidelijk te maken zoals bij de gemeente Delft is gedaan. Om echter te weten of het verwachte effect daadwerkelijk is bereikt en of er geen onverwachte uitwerkingen zijn, moet er een goed monitoringsplan opgesteld worden.
Vooronderzoek naar GOW30
De eerste stap bestond uit een grondig onderzoek naar het onderwerp GOW30 en de monitoring daarvan. Hierbij zijn de bestaande benaderingen bestudeerd, zoals het evaluatie plan van de SWOV en de aanpak die in Amsterdam is toegepast. Hiermee verkregen we inzicht in welke strategieën eerder succesvol waren en hoe deze aangepast konden worden aan de specifieke behoeften van Rotterdam.


Vertaling voor Rotterdam
Tijdens gesprekken met de gemeente werd duidelijk dat het nieuwe plan gericht is op zowel het verbeteren van de verkeersveiligheid en als ook op het verbeteren van de leefbaarheid in de stad. Aan ons de taak om naar manieren te zoeken om voortgang van deze doelen te kunnen meten en vervolgens evalueren. Concrete indicatoren hiervoor blijken nodig, zoals: werkelijk gereden snelheid of het aantal ongevallen, maar ook de bredere impact op de verkeersafwikkeling en de ervaren verkeersveiligheid van de bewoners. Vragen zoals, “Hoe zal het verkeer zich verhouden tot de nieuwe snelheidslimieten”, “Zouden weggebruikers daadwerkelijk een verbeterde veiligheid ervaren” en “Hoe wordt de verkeersdoorstroming in de stad beïnvloed door de nieuwe GOW30-straten”, stonden centraal in ons aanpak. Door deze vragen gezamenlijk met het projectteam van de gemeente Rotterdam uit te werken, is er nu een uitgebreid monitoringsplan die de gemeente kan ondersteunen bij de verdere uitvoering van hun project ‘Aanpak 30km/u’.
GOW30 in Nederland
Het project bood de kans om een bijdrage te leveren aan de verbetering van de verkeersveiligheid en de leefbaarheid in Rotterdam. Aan de hand van dit monitoringsplan kunnen niet alleen de effecten van de ‘Aanpak 30km/u’ in Rotterdam in kaart worden gebracht, het ontwikkelde monitoringsplan kan ook bijdragen aan de bredere kennisontwikkeling rondom de GOW30-maatregelen in Nederland.
Speelt binnen jouw gemeente ook de discussie over GOW30? Hart voor Verkeer denkt graag met je mee. Neem contact op met Arjan Breider om samen de wensen en mogelijkheden te verkennen.
Status = lopend
december 2024 – heden