De weg naar Veilige Schoolomgevingen
Na het opstellen van een uitvoeringsplan veilige schoolomgeving met concrete maatregelen, acties, planning en verantwoordelijke om de schoolomgeving verkeersveiliger en dus geschikt(er) te maken om te lopen of fietsen naar school, begint het echte werk: de realisatie.
Kansen en belemmeringen in kaart
Maar welke kansen en belemmeringen kunnen zich voordoen bij het vertalen van dergelijk beleid met concrete uitvoeringsplannen naar de werkelijke realisatie van verkeersveilige basisschoolomgevingen in Nederland? En hoe kunnen deze worden aangepakt of voorkomen?
Onze stagiair Sem Rabe voor zijn opleiding Ruimtelijke Ontwikkeling & Mobiliteit aan de Hogeschool Windesheim Almere onderzocht deze vragen afgelopen 5 maanden voor Hart voor Verkeer. Hij deed dit aan de hand van literatuuronderzoek, interviews, enquêtes en observatieonderzoek.
Hart voor Verkeer wil bij haar eigen aanpak veilige schoolomgevingen nog beter in kunnen spelen op deze kansen en belemmeringen. Doel hiervan is om bij de vertaling er geen processen vertragen of maatregelen helemaal niet uitvoerbaar blijken.



Breed onderzoek
Naast het observatieonderzoek van het project van de gemeente Delft, waarbij Hart voor Verkeer als procesbegeleider de uitvoering coördineert, heeft Sem zijn onderzoek breder dan dit project bekeken. Deelvragen van zijn onderzoek:
- Wat zijn verkeersveilige basisschoolomgevingen en welke maatregelen zijn nodig om deze te realiseren?
- Welk beleid en welke programma’s en initiatieven bestaan er voor het realiseren van verkeersveilige basisschoolomgevingen?
- Welke kansen en belemmeringen spelen een rol bij de realisatie van verkeersveilige basisschoolomgevingen, zowel in beleid naar uitvoering als in bredere contexten?
- Hoe kan het vertalen van beleid en uitvoeringsplannen verbeterd worden om efficiënter verkeersveilige basisschoolomgevingen te realiseren?
Aanbevelingen
De belangrijkste aanbevelingen, waar Hart voor Verkeer in het vervolg ook mee aan de slag gaat:
- Kies een aanpak die bij jouw gemeenten en bij de school past, qua lokale context, budget en beschikbare tijd en menskracht. De aanpak ‘een veilige schoolomgeving in 5 stappen’ biedt hierin veel keuzevrijheid;
– Betrek de afdeling Beheer en Realisatie vanaf het begin, zodat je meteen weet of de maatregelen haalbaar zijn en of ze kunnen ‘meeliften’ in bestaande projecten;
– Benut de motivatie en inzet van scholen, ouders en leerlingen, maar schep wel heldere verwachtingen, zoals over de termijn waarop maatregelen kunnen worden uitgevoerd. Leg hierbij de nadruk op wat wél kan in plaats van alleen maar ‘nee’ te verkopen;
– Zorg ervoor dat alle partijen aan boord zijn én blijven; alleen samen komt een veilige schoolomgeving tot stand!
Aanpak Veilige Schoolomgeving in 5 stappen
Speelt binnen jouw gemeente de discussie over het stimuleren van actieve mobiliteit en daarmee aandacht voor de verkeersveiligheid van schoolomgevingen? Hart voor Verkeer denkt graag met je mee. Neem contact op met Arjan Breider om de mogelijkheden samen te verkennen: 06-40206898 of arjan@hartvoorverkeer.nl